Η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων | Audi Hellas

Η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι κατάλληλα μόνο για σύντομες διαδρομές και δεν είναι πρακτικά για καθημερινή χρήση; Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ηλεκτροκίνησης. Χάρη στη διαρκή τεχνολογική πρόοδο, το εναλλακτικό είδος μετακίνησης είναι κατάλληλο και για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Δοκιμάστε το και οι ίδιοι με τον δείκτη αυτονομίας για τα μοντέλα e-tron, Q4 e-tron και e-tron GT και διαβάστε τις χρήσιμες συμβουλές μας σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρικών μοντέλων τη χειμερινή περίοδο.

Reichweite Gelände E-Auto Audi e-tron

Υπολογισμός αυτονομίας

Μέχρι πού μπορώ να φτάσω στην κυκλοφορία εντός πόλης, στον επαρχιακό δρόμο ή στον αυτοκινητόδρομο, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες; Την απάντηση σάς δίνει ο δείκτης αυτονομίας για τα μοντέλα e-tron, Q4 e-tron και e-tron GT. Σε αντίθεση με τον κύκλο δοκιμών WLTP, σε αυτόν τον υπολογισμό λαμβάνεται ως προϋπόθεση το ενεργοποιημένο σύστημα κλιματισμού. Όταν κανείς οδηγεί με ιδιαίτερα ενεργειακά αποδοτικό τρόπο (για παράδειγμα, με σταθερή μέση ταχύτητα κίνησης ή χωρίς κλιματισμό), μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη αυτονομία. Για να δημιουργούνται ρεαλιστικά προφίλ οδήγησης, συνυπολογίζονται φάσεις επιτάχυνσης και επιβράδυνσης βάσει εμπειρικών τιμών.

Reichweite Stadt E-Auto Audi e-tron GT

Παράγοντες επίδρασης

Η αυτονομία που μπορεί να επιτευχθεί με ένα ηλεκτρικό όχημα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τους εξής:

  • προσωπικό στυλ οδήγησης
  • επιλεγμένη λειτουργία DriveSelect
  • ενεργοποιημένοι ηλεκτρικοί καταναλωτές
  • διαμόρφωση οχήματος και φορτίο
  • κλιματικές συνθήκες (καιρός)
Reichweite E-Auto Audi e-tron

Ιδιαιτερότητες στη χειμερινή περίοδο

Στη χειμερινή περίοδο υπάρχουν περαιτέρω παράγοντες οι οποίοι μπορούν να μειώσουν την αυτονομία του ηλεκτρικού οχήματός σας, όπως για παράδειγμα οι εξής:

  • αυξημένη αντίσταση κύλισης με χειμερινά ελαστικά
  • οι χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και οι δύσκολες συνθήκες οδοστρώματος, αυξάνουν επιπρόσθετα την αντίσταση κύλισης και την αντίσταση του αέρα
  • ενεργοποιημένοι ηλεκτρικοί καταναλωτές
  • θέρμανση απαραίτητων αισθητήρων για συστήματα υποβοήθησης για την αποτροπή παγώματος
  • επιπρόσθετη αύξηση των αντιστάσεων κατά την οδήγηση λόγω χρήσης προσαρτώμενων εξαρτημάτων, όπως για παράδειγμα φορείς οροφής, μπαγκαζιέρες οροφής κ.λπ.

Χρήσιμες συμβουλές για τον χειμώνα
1.

Προστατεύετε την μπαταρία από χαμηλές θερμοκρασίες και σταθμεύετε το όχημα σε σημεία κατά το δυνατόν προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες

2.

Επιλέγετε ένα προσαρμοσμένο, προνοητικό στιλ οδήγησης με τη λειτουργία «efficiency» του DriveSelect και οδηγείτε προνοητικά σύμφωνα με τις προτάσεις της υποβοήθησης απόδοσης του οχήματος

3.

Μειώνετε τους ηλεκτρικούς καταναλωτές, όπως για παράδειγμα, το σύστημα κλιματισμού, τη λειτουργία αποπάγωσης, καθώς και τη θέρμανση εσωτερικού χώρου, καθρεφτών, παρμπρίζ και καθίσματος

4.

Προσοχή στην πίεση του αέρα των ελαστικών

5.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προσαρτώμενα εξαρτήματα, όπως για παράδειγμα βάσεις για σκι, μπαγκαζιέρες οροφής κ.λπ., όταν δεν τα χρειάζεστε

6.

Μείωση φορτίου

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να αυξήσω την αυτονομία;

1. Οδηγείτε προνοητικά και προσέχετε την ταχύτητα κίνησής σας.

2. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία «efficiency» του drive select. Έχει σχεδιαστεί για ιδιαίτερα οικονομική οδήγηση.

3. Προσέχετε τη ρύθμιση ύψους ανάρτησης του οχήματος. Μειώστε το ύψος του οχήματος και ελαττώστε έτσι την αεροδυναμική αντίσταση, επιλέγοντας το πρόγραμμα του Audi drive select «sport» ή «efficiency».

4. Λάβετε υπόψη ηλεκτρικούς καταναλωτές, όπως το σύστημα κλιματισμού, το ραδιόφωνο, τους προβολείς και το θερμαινόμενο πίσω παρμπρίζ. Και αυτοί χρησιμοποιούν ενέργεια από την μπαταρία.

5. Μην οδηγείτε με προσαρτώμενα εξαρτήματα, όπως για παράδειγμα μπάρες οροφής, όταν δεν τα χρειάζεστε.

6. Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση ECO για την πίεση πλήρωσης ελαστικών.

7. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία προκλιματισμού (προγραμματισμός ώρας αναχώρησης), όταν το όχημα είναι ακόμα συνδεδεμένο στη στήλη φόρτισης.

8. Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα range (περιορισμένες λειτουργίες).

Γιατί μετά την πλήρη φόρτιση η ένδειξη αυτονομίας δεν δείχνει τη μέγιστη αυτονομία σύμφωνα με το WLTP;

Ο υπολογισμός της ένδειξης αυτονομίας γίνεται από τη στάθμη φόρτισης της μπαταρίας, τις τρέχουσες θερμικές συνθήκες και τις τελευταίες τιμές κατανάλωσης. Λόγω της υψηλής αποδοτικότητας του οχήματος και του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, οι όποιες αντιστάσεις κατά την οδήγηση έχουν δυσανάλογη επίδραση σε σύγκριση με ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Θα βρείτε την εκάστοτε τιμή κατανάλωσης του οχήματός σας στην εφαρμογή myAudi, στο «Λεπτομέρειες εξοπλισμού/ Τεχνικά στοιχεία/ Κατανάλωση».

Η αυτονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα από τους ακόλουθους παράγοντες:

- θερμικές συνθήκες (κρύο/ ζέστη)

- συμπεριφορά οδήγησης/ ταχύτητα κίνησης

- ελαστικά (π.χ., χειμερινά ελαστικά)

- κατάσταση οδοστρώματος (υγρασία, χιόνι)

- ηλεκτρικοί καταναλωτές (θέρμανση, θέρμανση καθίσματος, θέρμανση πίσω παρμπρίζ, σύστημα κλιματισμού,...)

- φορτίο (επιβάτες, αποσκευές)

- πλευρικός και αντίθετος άνεμος

Τι αποτρέπει την ακινητοποίηση του οχήματος;

Το σύστημα διαχείρισης της αυτονομίας στο Audi e-tron ενημερώνει τον οδηγό για την υπολειπόμενη αυτονομία σε κάθε κατάσταση. Το Audi e-tron σάς εφιστά έγκαιρα την προσοχή, όταν ο ηλεκτρικός συσσωρευτής είναι σχεδόν άδειος. Ο οδηγός λαμβάνει μία προειδοποίηση όταν η υπόλοιπη αυτονομία είναι 100 χλμ. και ακόμα μία σε αυτονομία 50 χλμ. Αν χρειαστεί, το σύστημα πλοήγησης θα ξεκινήσει αυτόματα την καθοδήγηση στον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης. Επιπλέον, το όχημά σας μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να μεγιστοποιήσει την αυτονομία.