Audi Plug-in Hybrid - e-mobility | Audi.gr

Plug-in hybrid: συνδυασμός ηλεκτρικής και κλασικής τεχνολογίας

Τα plug-in hybrid (PΗEV) μοντέλα συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και της κλασικής οδήγησης. Στην Audi είναι γνωστά ως TFSI e.

Ο όρος TFSI e

Τα plug-in μοντέλα είναι γνωστά ως "TFSI e". Η προσθήκη είναι μια σαφής ένδειξη ότι το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί με δύο τρόπους. Ένας πρόσθετος ηλεκτροκινητήρας είναι εγκατεστημένος μαζί με μια compact μπαταρία για μικρές αποστάσεις, με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να είναι πάντα διαθέσιμος για τις μεγαλύτερες αποστάσεις.

eb.jpg

Τι είναι PHEV;

Τα υβριδικά συνδυάζουν δύο τεχνολογίες κίνησης: το κάθε αυτοκίνητο διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικό κινητήρα. Στα υβριδικά, η ηλεκτρική κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά χωρίς εκπομπές ρύπων ως μοναδική κίνηση ή να υποστηρίξει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με πρόσθετη ισχύ.

Το plug-in υβριδικό έχει πλέον καθιερωθεί ως η πιο κοινή μορφή υβριδικού οχήματος. Αυτός ο όρος προέρχεται από τα αγγλικά: "plug-in hybrid electric vehicles" - PHEV εν συντομία. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί εξωτερικά, σε σταθμό φόρτισης ή σε πρίζα.
eb2.jpg

Διαχείριση φόρτισης και καταλληλότητα για καθημερινή χρήση

Τα plug-in υβριδικά οχήματα συνδυάζουν και διαχειρίζονται στη πράξη την απόλυτη εξισορρόπηση μεταξύ δύο κόσμων/τρόπων κίνησης. Στόχος της ανάπτυξης των PHEV είναι ένα υψηλό επίπεδο καταλληλότητας για καθημερινή χρήση και η απλή διαχείριση φόρτισης που επιτρέπει την εμπειρία της ηλεκτρικής οδήγησης. Το σύστημα έξυπνης διαχείριση κίνησης αποφασίζει πότε να οδηγεί καθαρά ηλεκτρικά, πότε να ανακτεί και να κινείται με αδράνεια με τον κινητήρα καύσης απενεργοποιημένο αλλά και πότε ο κινητήρας εσωτερικής καύσης πρέπει να είναι ενεργοποιημένος. Με τη βοήθεια των κατάλληλων αισθητήρων, ελέγχει την αλληλεπίδραση μεταξύ του ηλεκτροκινητήρα και του κινητήρα καύσης.

Τα μοντέλα Audi PHEV φορτίζουν με ισχύ έως 7,4 kW. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα υβριδικά μοντέλα επαναφορτίζονται στη βιομηχανική πρίζα σε περίπου 2,5 ώρες. Η έννοια του χώρου είναι εξίσου σημαντική για την καθημερινή πρακτικότητα: οι μπαταρίες ενσωματώνονται στο χώρο αποσκευών των μοντέλων Audi PHEV με κύριο γνώμονα την εξοικονόμηση χώρου.
883x496_A192308_x750.jpg

Παραλλαγές κίνησης και τεχνολογία μπαταριών

Η Audi συνδυάζει τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού (TFSI) με έναν ηλεκτροκινητήρα του οποίου η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι εγκατεστημένη κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών. Ο ηλεκτροκινητήρας του υβριδικού συστήματος κίνησης είναι ενσωματωμένος στη μετάδοση σε όλα τα plug-in υβριδικά μοντέλα. Η υβριδική μονάδα αποτελείται από τον ηλεκτροκινητήρα και έναν συμπλέκτη αποσύνδεσης που συνδέει τον κινητήρα TFSI με το σύστημα κίνησης.
Σε όλα τα plug-in υβριδικά, η ισχύς μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς – για καλή πρόσφυση ακόμη και σε κακές οδικές και καιρικές συνθήκες καθώς και για υψηλή ευκινησία σε σπορ στυλ οδήγησης.
eb3.jpg

Η μπαταρία

Η ηλεκτρική ενέργεια για τους ηλεκτροκινητήρες προέρχεται από ένα σύστημα μπαταριών με υγρές κυψέλες ιόντων λιθίου που βρίσκονται κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών. Η μπαταρία αποθηκεύει έως 14,1 kWh.

Σε μια σύνδεση υψηλής τάσης 400 volt με ισχύ 7,4 kW, μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας 14,1 kWh που είναι εγκατεστημένη στα περισσότερα μοντέλα διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και σε συμβατική οικιακή πρίζα 230 volt περίπου 6,5 ώρες.

Η Audi προσφέρει εγγύηση για την μπαταρία υψηλής τάσης νέων αυτοκινήτων για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ποιο από τα δύο έρθει πρώτο.
883x496_A1912938_x750.jpg

Τέσσερις τρόποι οδήγησης για μέγιστη αποδοτικότητα

Η έννοια της κίνησης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε πολλές καθημερινές σύντομες αποστάσεις να μπορούν να καλυφθούν καθαρά ηλεκτρικά. Η μορφή κίνησης που χρησιμοποιείται μπορεί να ρυθμιστεί με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους οδήγησης: αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση (EV), κύρια χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης για τη διατήρηση της φόρτισης της μπαταρίας για μεταγενέστερη ηλεκτρική οδήγηση (Hold) ή την αύξηση φόρτισης της μπαταρίας (Charge) ή την αποτελεσματική αλληλεπίδραση (Hybrid).
eb4.jpg

Ανάκτηση ενέργειας και ενίσχυση

Η ανάκτηση, γνωστή και ως αναγεννητική πέδηση, είναι η ανάκτηση ενέργειας. Κατά το φρενάρισμα, τα μοντέλα PHEV της Audi ανακτούν ισχύ, ανάλογα με την αντίστοιχη απόσταση οδήγησης και τις διαδικασίες πέδησης που εκτελούνται.
Κατά την ενίσχυση (boost) ο ηλεκτροκινητήρας υποστηρίζει τον κινητήρα καύσης ανάλογα με τον επιλεγμένο τρόπο οδήγησης και έτσι παρέχει πρόσθετη ώθηση.

Η αυτονομία δεν είναι πρόβλημα

Εάν η φόρτιση δεν επαρκεί για τη διαδρομή σας, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ενεργοποιείται πρώτα ως βοηθητικός και στη συνέχεια αναλαμβάνει πλήρως. Αυτό αυξάνει σημαντικά το εύρος της αυτονομίας. Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης, μπορείτε να γεμίσετε με καύσιμα ως συνήθως και να συνεχίσετε αμέσως το ταξίδι σας. Εάν διαθέτετε λίγο περισσότερο χρόνο, μπορείτε εναλλακτικά να φορτίσετε τις μπαταρίες σε ένα σταθμό φόρτισης.

Τι είναι ένα αυτοκίνητο με τεχνολογία Plug-in Hybrid;
 • Ένα αυτοκίνητο με τεχνολογία Plug-in Hybrid (PHEV, plug-in υβριδικό ηλεκτρικό όχημα) συνδυάζει ηλεκτροκινητήρα, κινητήρα εσωτερικής καύσης και μπαταρία υψηλής τάσης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2. Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις και πρόσθετη δύναμη στην επιτάχυνση.

  Το Plug-in Hybrid αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί σε πρίζα, σε ένα Wallbox ή σε δημόσιο σταθμό φόρτισης. Η μέγιστη αποδοτικότητα επιτυγχάνεται με πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

  Τα μοντέλα Audi PHEV φορτίζουν με ισχύ έως 7,4 kW. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα υβριδικά μοντέλα επαναφορτίζονται στη βιομηχανική πρίζα σε περίπου 2,5 ώρες. Κατά την ανάκτηση ενέργειας, όταν δηλαδή παίρνετε το πόδι σας από το πεντάλ του γκαζιού, η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύεται στην μπαταρία, αυξάνοντας την ηλεκτρική αυτονομία κατά αρκετά χιλιόμετρα.

  Ένα Plug-in Hybrid αυτοκίνητο είναι ιδανικό για οδηγούς που αναζητούν τη μέγιστη δυνατή πολυχρηστικότητα: προσφέρει μέγιστη ευελιξία και αυτονομία σε μεγάλες αποστάσεις ενώ με την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα εξυπηρετεί την καθημερινή χρήση με χαμηλό κόστος.
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει ένα Plug-in Hybrid αυτοκίνητο;
 • Το Plug-in Hybrid αυτοκίνητο προσφέρει αθόρυβη εμπειρία οδήγησης με αποκλειστική ηλεκτροκίνηση, καθώς και η πρόσθετη ισχύς επιτάχυνσης που παρέχει ο ηλεκτροκινητήρας.

  Οι περισσότεροι κάτοχοι Plug-in Hybrid αυτοκινήτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών τους με ηλεκτρική ενέργεια καθώς οι αποστάσεις που καλύπτονται καθημερινά είναι μικρότερες από 50 χιλιόμετρα. Αυτό οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με ένα αυτοκίνητο με κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Παράλληλα εάν η φόρτιση ή η χωρητικότητα της μπαταρίας δεν επαρκεί, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης τίθεται αυτόματα σε λειτουργία για να καλύψει τις ανάγκες.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση της μπαταρίας υψηλής τάσης στα Plug-in Hybrid αυτοκίνητα;
 • Η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση και τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να προετοιμάζετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι εξοικονομείτε ενέργεια για το ταξίδι σας και, με μία σωστά προετοιμασμένη μπαταρία, μπορείτε να απολαύσετε τη μέγιστη αποδοτικότητα από το ξεκίνημα της διαδρομής.

  Οι βελτιωμένες στρατηγικές λειτουργίες στο αυτοκίνητό σας ελαχιστοποιούν σε μεγάλο βαθμό και τις επιδράσεις της θερμοκρασίας. Γνωρίζατε ακόμα ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη διαθέσιμη αυτονομία; Εκτός από τη θερμοκρασία, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία είναι τα συστήματα όπως ο κλιματισμός, το φορτίο που μεταφέρεται με το αυτοκίνητο και ο τρόπος οδήγησής σας.
Τι θα πρέπει να προσέξω εάν το Plug-in Hybrid αυτοκίνητό μου μείνει ακινητοποιημένο ή σταθμευμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;
 • Εάν αφήσετε το αυτοκίνητό σας σταθμευμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, π.χ. κατά τη διάρκεια των διακοπών, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα επίπεδο φόρτισης μεταξύ 30% και 50%. Επιπλέον, το αυτοκίνητο δεν πρέπει να παραμένει συνδεδεμένο σε σταθμό φόρτισης όταν είναι ακινητοποιημένο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Τι πρέπει να προσέξω κατά τη φόρτιση του Plug-in Hybrid αυτοκινήτου μου;
 • Ένα Plug-in Hybrid αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί σε πρίζα, σε ένα Wallbox ή σε δημόσιο σταθμό φόρτισης. Η μέγιστη αποδοτικότητα ενός Plug-in Hybrid αυτοκινήτου επιτυγχάνεται με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι διαθέσιμη μία εγκατάσταση φόρτισης στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας.